Egy gumiszalaggal is változatossá teheted az otthoni edzésedet! Válaszd ki a megfelelő erősségűt és keress megfelelő magasságú pontokat a lakásban, ahova beakaszthatod. Pl. kilincs, fogantyú, asztal lába stb. Mutatok néhány gyakorlatot, amelyekkel egy komplett edzést meg tudsz csinálni, ha a hát és tricepsz erősítése a cél. Persze a végén egy kis hasizom is befigyel, ahogy mindig, mert anélkül nem élet az élet ugyebár…

Természetesen alapos bemelegítéssel indíts és a gyakorlatok után jöhet a hengerezés és nyújtás! 

  1. Lehúzás gumiszalaggal széles hátra: 4×15-20

A fürdőszobai fogas épp megfelelő magasságú vagy keress a lakásban másik olyan pontot, ahonnan felülről tudod lefelé húzni a gumiszalagot. Térdelj a talajra, karok magas tartásban legyenek a gumiszalag végeivel a kezedben. A karok a törzs meghosszabbított vonalát kövessék, ahogy a fejed is. Húzd a könyököket oldalra és közelítsd a törzsedhez úgy, hogy a felkar és az alkar is a test síkjában maradjon, az alkarok pedig a gumiszalag vonalában legyenek! 

2. Tricepsz lenyomás gumiszalaggal: 4×15-20

Az előző gyakorlathoz használt felfüggesztési pont tökéletes itt is. Állj közel a felfüggesztési ponthoz. A felkarok a törzs vonalában maradjanak, csípőből enyhén dőlj előre, egyenes háttal! A gumiszalag a könyök teljesen hajlított állapotában is legyen feszes, majd innen nyújtsd ki a karodat a felkar mozdulatlansága mellett! Tartsd meg a pozíciót nyújtott állapotban, majd lassan hajlítsd a könyöködet ismét!

3. Evezés gumiszalaggal: 4×15-20

Keress a gumiszalagnak egy nagyjából derékmagasságú felfüggesztési pontot, például egy kilincset. Akaszd rá a gumiszalagot. Enyhén hajlítsd a térdeket, törzsed legyen függőleges, húzd ki magad! Nyújtott karokkal fogd meg a gumiszalag végeit, ami legyen feszes! Húzd a könyököket a törzs mellett szorosan úgy, hogy a vállakat feszítsd hátra, a mellkast nyisd, de ne homoríts! Tartsd meg a pozíciót a végponton, majd engedd vissza a karokat a kiinduló helyzetbe! 

4. Karnyújtás fej felett gumiszalaggal: 4×15-20

Az előző gyakorlatnál használt felfüggesztési magasság tökéletes lesz ehhez a gyakorlathoz is! Most állj háttal, támadó állásban a felfüggesztési pontnak, a karokat tartsd magas tartásban és hajlítsd a könyöködet! A felkarok a törzs vonalában maradjanak és döntsd előre a törzsedet. Ebből a pozícióból nyújtsd a könyöködet a felkar mozdulatlansága mellett, majd hajlítsd ismét!

5. Harangozás gumiszalaggal 4×20

Térdelj le a felfüggesztéssel szemben úgy, hogy emeld a kezeidet a feszes gumiszalaggal a homlokodhoz. Innen a mellkas medencéhez történő közelítésével húzd a gumiszalagot, majd kiegyenesedve engedd vissza. 

Jó edzést kívánok Mindenkinek! 🙂

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: