Azt érzem, hogy van egy óriási szakadék azok között, akik egészségtudatosan élnek és azok között, akik vagy nem is foglalkoznak a kérdéssel vagy próbálnak valamennyire, de igazából inkább arra van az edzés, hogy ne legyen lelkifurdalásuk. Ha elmarad az sem baj. Sajnos úgy, hogy a sport nekem a mindennapok része, nehéz megértenem, hogy állhat valaki úgy a mozgáshoz, hogy most fáradt, most nincs kedve, úgyhogy kihagyja. Engem soha senki sem kényszerített, hogy sportoljak. Magamtól alakult ki az igény, bár én mindig szigorú is voltam magammal, sok szempontból túl szigorú is, de pl. a sport területén ezt egyáltalán nem bánom. És bár én sosem hagytam ki edzést csak a balesetemnél, a kulcscsont műtétem után két hetet, mert hiába akartam tekerni a támlás bringán, akkor is annyira fájt a vállam fájdalomcsillapítóval is, hogy azt már én sem voltam hajlandó elviselni. 

Egykezes kéztámasz

De most, hogy visszamentem az edzőmhöz edzeni, akkor döbbentem rá igazán, hogy amit eddig magamnak edzettem, az mekkora semmi volt és miért is vártam én attól bármi változást. Pedig azok az edzések korábban nagyjából ötször voltak annyira intenzívek és kemények, mint amiket amúgy a teremben látok másoknál, akik szintén azt hiszik, hogy az jó valamire, amit csinálnak. És ezért tartom most már tök szánalmasnak, amikor valaki, aki négy hétből kettőt beteg, a másik két hétben kétszer jön összesen és megkérdezi, hogy miért nem fejlődik. De megkérdezheted ezt akkor is, ha heti kettőt rendszeresen jössz, mert az sem elég semmire sem, ha valóban változást és fejlődést akarsz. És a heti négy edzés sem lesz sok mindenre elég, ha nem táplálkozol hozzá megfelelően, tudatosan. Mert nem úgy van ám, hogy na, ma edzettem, ezért jöhet még plusz egy sütike, megérdemlem. Meg másnap is, mert tegnap edzettem. És harmadnap is, mert holnap úgyis edzem. Értsétek meg végre. Nem az edzőn fog múlni, hogy Te hogyan fejlődsz és most magam ellen beszélek, de totál pénzkidobásnak tartom, ha úgy jársz el edzésre, hogy csak ettől várod a változást.

Ehhez ennél több kell.

Jó szokás bántani azt, aki elért valamit. Persze nem szemtől szemben, inkább a háta mögött… 

És itt kezd nagyon fájni az, amikor engem, vagy bárkit megvádolnak azzal, hogy azért néz ki így, mert mindenféle tiltott szert használ. Lehet, igen, de a nélkül is kb. ezerszer többet melózik és ezerszer jobban nézne ki, mint aki ezt általában kijelenti. Én nem vagyok híve semmi ilyesminek, amikor versenyeztem, akkor sem voltam és teljesen tiszta a lelkiismeretem, – bár pont mostanában hallottam vissza, hogy akkoriban azt mondták rólam, tele vagyok, mint a déli busz -. Istenem, de szánalmas, hát nézd már meg a képeimet, hol van azon bármi nyoma, hogy én akármit is szedtem volna. Igen, a combom ilyen, egyszerűen genetika, hogy nekem jobban jön, de kőkemény edzéseim voltak, nagy súlyos guggolás, felhúzás és lábtolás után még két tizennyolcassal lépkedtem 30at járó kitörésben. Nekem valahogy a lábedzés volt az, ahol nem volt kérdés a kemény meló, egyszerűen akartam a combjaimat, de már általánosban is formásabb volt, mint mindenkié. Egyszerűen így jött össze, hogy jó volt genetikailag és akartam is. Amúgy női kategóriában ez nem is olyan nagy előny, úgyhogy sokra mentem vele…

De kicsit elkanyarodtunk a lényegtől.

20170814_134811_826x464

Ilyenkor jön az, hogy “neked könnyű,mert”, “nekem itthon a gyerek/férj/akárki, így hogy oldjam meg?”, “6 műszakban dolgozom minden nap, 253 órát egyhuzamban szünet nélkül, mégis hogy járjak el edzeni?”, “hogy tudnám megoldani a kajámat, ha iskolás vagyok/nincs kajaszünet/nem tudok főzni” stbstb. Értem. És én oldjam meg helyetted? Ha van egy célod, teremtsd meg hozzá a feltételeket! Ha nem tudod/akarod, akkor módosíts a célon, mert így semmi mást nem fogsz elérni, csak frusztrálni fog a tehetetlenség, és ebből jön az a remek szokás, hogy fikázod a másikat azért, amit elért… Ha még mindig azt mondod, hogy “de ez nem rajtam múlik”, akkor nagyon el vagy tévedve. Biztos vannak kivételek, nem kétlem, de a kifogásgyártók 90%-a egyszerűen nem teszi meg azt, ami a változáshoz szükséges. 

Nagyon szívesen segítek, ha szükséged van rá, már három helyen tartok személyi edzést, hogy elérhető legyek a nap szinte minden percében.

Info: nagydoriszemelyiedzo@gmail.com, 06/20/3303511

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: