Annyi mindent olvasni a fehérje turmixról, gyakorlatilag, ha összesítenénk a cikkeket, reggeltől estig ihatnánk a turmixot. Azt persze mindannyian tudjuk, hogy az edzés környéke a legfontosabb időszak, de hogy előtte vagy utána fogyasszuk-e, hogy az edzéshez üzemanyagnak vagy edzés után visszatöltésnek alkalmazzuk-e, ez egy fontos kérdés, amit érdemes átgondolni!

A fehérje szükséges tápanyag az izomépítéshez, regenerációhoz. A fehérje turmix gyors felszívódása és hasznos tápanyag tartalma miatt az edzés körüli kiegészítők között az első helyen van. Néhányan azt vallják, hogy edzés előtt, míg mások szerint edzés után ideális fogyasztani.

Ha sportolsz, több kell

Sportolóknak egyértelműen több fehérjére van szükségük, mint a nem sportolóknak. Az ajánlott mennyiség ugyanakkor aszerint változik, hogy ki, milyen sportágat űz. Az állóképességi sportokban nagyjából 1,5g/ttkg a javasolt mennyiség, míg erősportokban 2-2,5g/ttkg ajánlott. Ennek nagy részét szilárd tápanyagból érdemes bevinni. Mivel ez jelentős mennyiség és anyagi költség is, ezért költséghatékony és időhatékony megoldást is jelent a turmix, amelynek egy adagja nagyjából 20-30g fehérjét tud biztosítani.

Anabolikus kapu?

Még mindig elterjedt az a nézet, hogy edzés után 30 percen belül le kell dönteni egy fehérje turmixot, hogy kimaxoljuk az edzőteremben töltött idő hatékonyságát, hiszen ekkor tudja a szervezetünk a legoptimálisabban izomépítésre használni a bevitt fehérjét. Manapság a kutatók egyetértenek abban, hogy ez a nézet nem állja meg a helyét. Az anabolikus kapu nem csak az edzés utáni időszakban elérhető és nem csupán 30 percig.

Akkor most edzés előtt vagy után?

Egyetlen tanulmány létezik a kérdésben, amely összehasonlította az edzés előtt és után fogyasztott fehérje turmix hatékonyságát. Az alanyokat két csoportra választották, egyik csoport tagjai közvetlenül edzés előtt, a másik csoport tagjai pedig edzés után fogyasztották a turmixot. Mindkét csoport tagjai heti háromszor edzettek és 10 héten át vizsgálták őket.

A tanulmány nem talált jelentős különbséget sem az izomerősség, sem az izomméret változásokban a két csoport között. Mivel nem kiélezett versenyfelkészülési helyzetről volt szó, így bátran kijelenthetjük, gyakorlatilag teljesen mindegy, mikor fogyasztod a turmixot. Én alapvetően úgy javaslom, hogy ha nem tudsz időben enni edzés előtt, akkor érdemes legalább egy turmixot inni, hogy ne éhgyomorral ess be a súlyzók közé. Ha sikerül edzés előtt megfelelően enni, akkor nincs is kellemesebb jutalom edzés után, mint egy finom fehérje turmix 🙂 

Jó edzést 🙂

Nagy Dóri

személyi edző (BSK Crossfight, Gym City Office)

tudatosedzes@gmail.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg: