Az 1. leckében a hozzáállás kérdéséről volt szó, most pedig rátérünk a tényekre és a tennivalókra.

Hogyan kezdj neki?

Általános tanácsot nehéz adni, mert az, hogy hogyan álljunk neki függ a sportmúlttól, a mozgáskultúránktól, a súlyfelesleg mértékétől, a táplálkozási szokásainktól, a szabadidőnk mennyiségétől és az anyagi lehetőségeinktől.

Tény, hogy ennek nagy része megoldható, ha akarod, mert ugye ahogy mondtam már, mindennek ára van, bizonyos dolgokból fel kell adni a kényelmeset az eredményért 🙂 Ki kell lépni a komfortzónánkból ahhoz, hogy elérjük a célunkat.

Az első lépés: irány az orvos

Vérkép, általános egészségi állapot felmérés, hormonrendszer feltérképezése. Hölgyeknek ajánlott nőgyógyászhoz is elmenni, mert előfordulhatnak olyan problémák, amelyek a nőgyógyászra tartoznak első sorban és befolyásolják a fogyást.

A második lépés: étrend

Az átalakuláshoz meg kell változtatni a kalóriabeviteli szokásokat. Ez az első és legfontosabb lépés. A kiinduló pont mindig a jelenlegi táplálkozásnak legyen. Lehet, hogy testtömeged lapján egy 2000 kcal-ás étrend tökéletes lenne, de nem mindegy, hogy idáig 3500 kcal-át fogyasztottál, vagy épp egy hónapja 800 kcal-ával koplaltál, mert bármelyikről áttérünk a 2000 kcal-ra az sem kellemes, sem hatékony nem lesz.

Azt javaslom, írd az étrendedet 3 egymást követő napon át. Ételeket, italokat, nasikat, mindent. Csak őszintén. Ez Neked kell, nem másnak, így felesleges csalni. Kalkulátor segítségével számold ki a bevitt kalóriákat és nézd meg az elosztását is. A neten számos kalkulátort találsz, amelyek az ideális kalória beviteled kiszámításában segítenek, mint amilyen ez is: katt.

Ha a jelenlegi kalória beviteled jelentősen több mint amire szükséged lenne, akkor első körben csupán 4-500 kcal-lal csökkentsd. Ne úgy, hogy 1 étkezést kiveszel, hanem lehetőleg a délutáni étkezések kalória tartalmát csökkentsd. Persze, a kalória nem minden, fontos az összetételre is figyelni, de erről majd később!

Depressed and sad woman in kitchen

Be lehet vinni 1200 kcal-t este egy zabálással és be lehet vinni 3-4 étkezésre elosztva is. Miért is jobb az utóbbi? Az elsővel egész nap koplalsz, majd lefekvés előtt, amikor nem igazán van szükség sok tápanyagra, beviszed az egész napi adagodat. Ez az egyik legjobb módszer a hízásra és persze a szervezetedet is brutál módon leterheled vele. Mind a koplalással, hiszen tápanyag nélkül kell fenntartania magát, működni, mozogni, lélegezni, testhőt fenntartani stb, aztán este kap a gyomrod, a hormonrendszered, a hasnyálmirigyed stb. Ez is egy út a cukorbetegséghez és számos más problémához is.

A 3-4 étkezés, ami lehet akár 4-5-6 is, ha megoldható egyenletes vércukor szintet biztosít, ami azt eredményezi, hogy  nem leszel éhes, a szervezeted pedig örül annak, hogy mindig van utánpótlás és nem fél megválni a feleslegtől. Ez jobban hangzik ugye? Tehát nem véletlen a klasszikus elosztás: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora.

Ha mindezt sikerült feldolgozni, hamarosan jön a 3. lecke, a tápanyagok kiválasztásáról és elosztásáról, arról, hogy mikor, mit érdemes enni, milyen mennyiségben 🙂

Addig is hajrá!

Itt találod a többi cikkrészt:

Hogyan álljak neki a fogyásnak? – 1. lecke

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: