Tegyél a fascia egészségéért, hogy örömmel és fájdalom nélkül mozoghass és létezhess! Felsorolok néhány alapvetően fontos feltételt, amelyet biztosítanod kell a fascia egészsége érdekében!

1.Mozogj!

A mozgáshiány miatt a fascia felületek között ragacsos réteg képződik, ami egy idő után a mozgástartomány csökkenését okozza. Reggel ébredés után mindig alaposan nyújtózz egyet az ágyban, akár csak egy macska teszi 🙂 Fetrengj és gurigázz ide-oda, közben nyújtózz jó nagyokat!

2. Maradj olajozott

Akár csak minden más szövet a testedben, a fascia is vízből áll. Jobban működik, jobban mozog és Te is jobban érzed magad, ha megfelelően hidratált. Úgyhogy igyál!

3.Nyújtsd az izmokat, fasciákat:

Amikor az izmok krónikusan megrövidültek, az őket körülvevő fascia ugyanígy megrövidül. Idővel a fascia egyre rugalmatlanabbá is válik, így nyomást gyakorol az izmokra és idegekre. Így könnyedén kerülsz egy körforgásba, hiszen fáj, nehéz mozgatni, ezért kíméled. Így az tovább rövidül és merevebbé válik. A fasciák lassabban húzódnak össze és nyúlnak meg. A fascia nyújtása így hosszabb időt vesz igénybe, akár 3-5 percig is érdemes egy-egy nyújtást megtartani.

4. Pihenj!

Ha az egész napot egy asztalnál töltöd, ne csodálkozz, ha sok problémád lesz a derekaddal, hátaddal, de akár a térdeddel is! A fasciák is ebbe az állapotba kényszerülnek, egyes izmaid megrövidült, mások megnyúlt állapotban vannak egész nap! Fontos, hogy napi szinten átmozgasd, meleg, 15-20 perces fürdővel lazítsd.

5. SMR henger

Lassú mozdulatokkal hengerezd végig magadat, ahol problémát érzel, ott tartsd meg a hengert akár 3-5 percig is. Akár minden nap hengerezd magad!

6. Tiszteld a testedet

Sérülés utáni visszatérésnél add meg azt a tiszteletet a testednek, hogy nem ugrassz fejet az edzésekbe. Még ha el is múlt már a sérülés, ha a régi mozgásmintákat követed, hamar újra előjön ugyanaz a probléma. Így érdemes több időt szánni arra,hogy a hibát megtaláld és korrigáld, mielőtt nekiesel az edzésnek ugyanúgy.

fascia3

Dóri

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg: