Izmos combok és feszes fenék otthon is végezhető gyakorlatokkal:

  1. Guggolás: Állj vállszéles terpeszbe, lábfejek nézzenek kissé kifelé. Süllyeszd a csípődet lefelé és kissé hátrafelé a térdek vonalában, majd egyenesedj fel! Figyelj rá, hogy a térdek a lábujjak vonala mögött maradjanak, a hátad legyen egyenes, a fejed tartsd a gerinc meghosszabbított vonalában!
    Végezz 15 ismétlést, nehezítésképpen szökkenj bele a felegyenesedésnél!

Guggolás

2. Kitörés hátra: Állj zárt állásba, majd az egyik lábaddal lépj hátra egy nagyot. Süllyeszd a csípődet, amíg a hátul lévő térded a talaj felett pár centire kerül, majd lépj vissza zárt állásba. A törzsed végig egyenes, függőleges, a térd elöl ne menjen a lábujjak vonala elé. A fejedet tartsd a gerinc meghosszabbított vonalában.

Végezz 15 pár kitörést hátra. Ha könnyen megy, végezd szökkenéssel, így ugró kitörés lesz belőle! Ezt folyamatos lábváltással végezd!KItörés hátra

3. Mérlegállás: Állj zárt állásba, stabilizálj, majd indítsd meg az egyik lábad emelését és a törzsed döntését egyszerre. Tedd ezt addig, amíg az emelt lábat egy vonalban tudod tartani a törzseddel, majd a végpozíció megtartása után indítsd vissza a kiinduló helyzetbe. Figyelj arra, hogy a vállak ne essenek be, a fejed végig a gerinc meghosszabbított vonalában legyen. Igyekezz mindkét térdedet nyújtva tartani és nehezítésképpen a karokat rögzítsd, hogy az egyensúlyozásban ne tudjanak segíteni.

Végezz 10-10 ismétlést! Azonos lábon végezd el a szükséges ismétlésszámot lehetőleg úgy, hogy nem rakod le a talajra a kiinduló helyzetbe történő visszatéréskor. Nehezítésképpen a támasztó lábad oldali kezedben fogj egy súlyzót,vagy játszhatsz azzal is, hogy bizonyos ideig megtartod a végpozíciót.

Mérlegállás

4. Oroszlán: Tedd fel a sarkaidat egy magasabb székre vagy polcra, amit rögzítesz Támaszkodj meg kényelmes távolságra, majd a combhajlítók segítségével húzd a csípődet a sarkadhoz. A sarkadat nyomd bele a székbe vagy polcba! Figyelj arra, hogy ne karból told magad és minél közelebb kerüljön a csípőd a sarkadhoz!

Végezz 12 ismétlést, mindegyiknél a felső ponton tartsd meg a végpozíciót 1-2 másodpercig!

Oroszlán

5. Csípőtolás: Feküdj hanyatt a talajon és húzd fel a térdeket! Talpak maradjanak a talajon, a karokat helyezd a törzsed mellé. A farizmok feszítésével told felfelé a csípődet, majd engedd vissza éppen a talaj fölé. Ha nehezíteni szeretnél, tedd a talpakat egy labdára és/vagy öleld át magadat úgy, hogy a vállak ne legyenek a talajon!

Figyelj arra, hogy a farizmok dolgozzanak, feszítsd erősen a gyakorlat során!

Végezz 20 ismétlést, 2-3 másodpercre megtartva a felső ponton!
Csípőtolás

 

6. Szárnypróba: Hasalj a talajra, a térdedet behajlítva a talpak nézzenek a plafon felé, a karok pedig oldalsó középtartásban tenyérrel felfelé legyenek! Lefelé nézz végig a gyakorlat során! A farizmok feszítésével told a talpadat a plafon felé, ezzel egy időben emeld a karokat is felfelé úgy, hogy azok vállmagasságban maradjanak! A karok csak vállból emelkedjenek, a törzs maradjon a talajon!

Figyelj rá, hogy ne emeld a lábakat túl magasra és a fejed végig a gerinc meghosszabbított vonalában maradjon, a tekintet pedig lefelé tartson!

Végezz 20 ismétlést!

Szárnypróba

7. Lábzárás oldal kéztámaszban: Helyezkedj el oldal kéztámasz tartásban, majd az alul lévő lábadat hajlítsd be, emeld el a talajtól! Engedd a talaj felé úgy, hogy felette pár centivel megállítod, majd zárd a másik lábad mellé. Figyelj arra, hogy a fejed a gerinc meghosszabbított vonalában maradjon, és az egész törzsed, valamint a lábad egy vonalat alkosson!

Végezz 10-10 ismétlést!

 

Lábzárás oldal kéztámaszban

 

Végezd el a gyakorlatsort három-négy körben!

Jó edzést!

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: