magnezium3A magnézium egy alapvető ásványi anyag, amire sok speciális élethelyzetben nagyobb mennyiségben is szükség lehet, mint a megszokott, előírt. Az energia átalakításától a fehérjeszintézisen át az izomműködésen és agyműködésen keresztül a csontok egészségéig, de a megfelelő szívműködésig is rengeteg szerepet tölt be a szervezetben a magnézium.

Természetes formában a diófélékben, leveles zöldségekben és a tejtermékekben fordul elő. A kiegészítőként történő fogyasztásával segíthetjük a vércukorszint szabályozást, javíthatjuk az alvásminőséget is.

Sajnos a rengeteg feldolgozott élelmiszer fogyasztásával a magnézium bevitel lecsökkent, stresszes életmódunknak köszönhetően ráadásul erősebben ürül is, így gyakran találkozhatunk a hiánytüneteivel, mint a stressz, depresszió, sportolóknál az izomgörcsök, izomrángások, szívproblémák, alvásproblémák.

Az előírt szükséges mennyiségfelnőttek esetén 310-450 mg közé esik. Bizonyos feltételek, adottságok, betegségek növelhetik a szükséges mennyiséget, mint pl.a magas vérnyomás, a 2es típusú diabétesz vagy az alkoholizmus.

Melyik magnéziumot válasszam?

A boltokban “ezerféle” magnézium kiegészítőt találsz különböző gyártóktól, különböző árakon. Ha megnézed azonban az ezekben megtalálható kémiai formát, eltéréseket tapasztalhatsz. De mégis miben különböznek ezek?

Egy kiegészítő akkor jó, ha megfelelően megemészthető és megfelelő a felszívódása és a hasznosulása.

Magnézium glukonát: patkányokon a legjobb felszívódást tapasztalták más kiegészítőkhöz képest.

Magnézium oxid: a leggyakoribb és egyúttal a legnagyobb magnézium tartalmú forma, ugyanakkor kevésbé jó a felszívódása. Árát tekintve viszont jellemzően a legolcsóbb elérhető forma.

magnezium1Magnézium citrát: a magnézium só formában kombinálva citromsavval. Elég jó a felszívódása és nagyon jól oldódik vízben, így jól keveredik folyadékkal.

Magnézium klorid: a glukonáthoz és citráthoz hasonlóan jól hasznosul. Olajakban alkalmazzák, de még további vizsgálatok szükségesek a bőrön keresztül történő felszívódás eredményességének bizonyításához.

Magnézium aszpartát: általánosan elterjedt és szintén remek felszívódású forma

Magnézium glicinát: jó a felszívódása és kevésbé hashajtó hatású, ami annak köszönhető, hogy az emésztőrendszer más részén szívódik fel, mint a többi forma.

A magnézium alkalmazása különböző problémák esetén:

  1. Székrekedés

Krónikus székrekedés esetén a magnézium citrát és hidroxid forma az általánosan alkalmazott, meret segítik a bélmozgást. Mivel vizet vonzanak a bélrendszerbe, segítik a széklet lágyítását és továbbítását.

  1. Alvásproblémák

A megfelelő magnézium szint elengedhetetlen a jó alváshoz. Segíti az elme megnyugvását és a mély, pihentető alvásszint elérését. Bár azt több tanulmány is kimutatta, hogy a magnézium hiánya problémát eredményezhet az alvásnál, ugyanakkor kevés kutatás folyt arról, mennyi is a jó alváshoz szükséges mennyiség. Nagyjából 500mg napi fogyasztást ajánlunk.

  1. Vércukorszint szabályozás

A diabétesszel küzdőknek általában alacsonyabb a magnézium szintjük. A magasabb vércukorszint elősegíti a nagyobb magnézium ürülést, ami annak alacsony szintjét eredményezi. A témában végzett tanulmányok magas magnézium bevitelről írtak, ami 2-3 héten át történő fogyasztásnál mutatott ki eredményt a vércukorszint tekintetében.

  1. Izomgörcsök, izomrángás

Az izomműködés szempontjából a magnézium kulcsfontosságú ásványi anyag, hiánya fájdalmas izomösszehúzódást, görcsöt okozhat. Azoknál, akik naponta legalább 300mg magnéziumot fogyasztottak, jelentősen csökkent az izomrángások száma.

  1. Depresszió

A tanulmányok szerint a magnézium hiány növeli a depresszió kockázatát. A tanulmányok 280-450mg közötti mennyiségekről írtak, amelyek csökkentették az enyhe/mérsékelt depresszió tüneteit.

magnezium2

  1. Premenstruációs szindróma (PMS)

A PMS tünetek összessége, amibe beletartozik a vízvisszatartás, fejfájás, hangulatingadozások, puffadás, amelyet a hölgyek a menstruáció előtti héten tapasztalnak meg leggyakrabban. A tanulmányok kimutatták, hogy a magnézium kiegészítés csökkentheti ezen tünetek erősségét. A tanulmányok már napi 200mg magnézium oxid fogyasztásánál tapasztaltak pozitív  hatást. A napi 360 mg-os mennyiség pedig a hangulatingadozásra is jó hatással volt.

  1. Migrén

A migréntől szenvedők többségénél kimutatható az alacsony magnézium szint, ami köszönhető annak,hogy genetikailag rosszabb a magnézium hasznosításuk de akár annak is, hogy a stressztől nagyobb a magnézium vesztés. Napi 600mg-os magnézium citrát alkalmazása megfelelőnek bizonyult a tünetek enyhítésében vagy a migrénes rohamok megelőzésében

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: