Mindenkivel előfordul, hogy megkíván valamilyen ételt, de nem kevesen vagyunk azok, akik sokszor kifejezetten a cukros, édes ételeket kívánják.

Amikor valamilyen íz után vágyunk az általában egy biokémiai folyamat eredménye, amely bizonyos hormonhatások kiváltását célozza, főleg a szerotonin, kortizol vagy ösztrogén hatását, mert ezek mennyisége nem kiegyensúlyozott, nem megfelelő és hatással van a vércukorszintre vagy az éhségérzetre. Amikor a hormonjainknál valamilyen zavar támad, akkor a sóvárgás nagyobb mértéket tud ölteni. De miért pont a cukor iránt?

  1. Túl hosszú ideig tartó, alacsony szénhidrát tartalmú étrend

A hosszú ideig tartó alacsony szénhidrát bevitel fáradékonyságot, alacsony energiaszintet okoz, ami magával hozza a cukor iránti sóvárgást. Ha ezt érzed, emeld a szénhidrát bevitelt harmonikusan a nap során alacsony glikémiás indexű forrásokból, mint amilyen a bulgur, árpagyöngy, hajdina, vagy más rostos szénhidrát forrásokból, amik megfelelő szinten tartják a vércukor szintedet. Másik megoldás a szénhidrát hintáztatása, amelynek segítségével a hét során hol több, hol kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, így minden 4. vagy 5. napon magas szénhidrát beviteled lesz. Ez segít legyőzni a cukoréhséget!

  1. PMS

Hölgyeknél a premenstruációs szindróma része a hormoningadozás hatására bekövetkező állandó cukoréhség. A kortizol szintje magasra emelkedik, a szerotonin lecsökken. A lecsökkent szerotonin szint pedig növeli az étvágyat és a cukoréhséget.

Miért pont cukor? Mert ez okoz leggyorsabban vércukor emelkedést és megfékezi az éhséget. Ami aztán hirtelen csökkenő vércukorszinthez vezet, ami megint éhséget okoz és ez egy ördögi kör. Egy tanulmány vizsgálatában az alanyok ezeken a napokon akár 1000 kcal pluszt is  bevittek, főleg szénhidrátokból. A tanulmány azt is megállapította, hogy a plusz kalória bevitel kb. 180 percen belül csökkentette a rossz hangulatot és 90 percen belül csökkent a szénhidrát iránti vágy. Mit tegyünk ilyenkor, ami kevésbé hizlaló megoldás?? Szorítkozzunk magas rosttartalmú szénhidrát forrásokra, mint amilyenek a zabpehely, gyümölcsök, zöldségek, barna rizs, quinoa.

  1. Stressz

A kutatások már régen is kimutatták, hogy összefüggés van a stressz és a cukoréhség között. A cukor iránti vágy akár két-háromszorosára is nőhet a kortizol növekedésével, ami egy stresszhormon. Ahogy a kortizol emelkedik, a hangulat egyre rosszabb, és ezzel együtt csökken a vércukorszint is. ez pedig vágyakozást indít meg a cukor iránt, hogy jobban érezd magad. Megállapították, hogy a nagy stresszben élő nők gyakrabban szenvednek cukoréhségtől és mérhetően nagyobb csípő körfogattal és magasabb leptin hormon szinttel is rendelkeznek, ami az éhség jelzője.

resist-sugar-temptations

  1. Alváshiány

Ha keveset alszol, egyensúlyzavar lép fel a hormonrendszerben, ami főleg a szerotonin és kortizol kibocsátást befolyásolja. Az állandósuló 5 óránál kevesebb alvás az elhízás előjelzője lehet. Az alváshiány hatására zavar keletkezik a szerotonin, kortizol és az éhséget jelző hormonok, a leptin és a ghrelin kibocsátásában, és ugyancsak csökken az inzulin érzékenység. Minél jobban alszol, annál jobban regenerálódsz és minél jobban tudod kontrollálni az éhséget, annál kevésbé fog hatalmába keríteni az éhség vágya. Ehhez nagyjából naponta 8 óra alvás szükséges.

  1. Emésztési problémák

Ha a természetes bélbaktériumok száma megcsappan a bél pH értékének változása miatt, ez elindíthatja a Candida-gomba szaporodását. Talán erről nem kell sok szót ejteni, mindannyian hallottunk már róla. Ez vércukorszint ingadozást eredményezhet, ami fokozza a cukoréhséget. A finomított szénhidrátok mennyiségének csökkentésével, komplex szénhidrát források fogyasztásával rendbe teheted a bélrendszeredet. Fogyassz aktív kultúrát tartalmazó joghurtot is, vagy más olyan táplálék-kiegészítőt, ami a természetes bélbaktérium állomány egyensúlyát segíti.

Források:

Wurtman JJ, et al. Effect of nutrient intake on premenstrual depression. AM J Obstet Gynecol. 1989. 161: 1228-34.

Yanovski S. Sugar and Fat: Cravings and Aversions. J Nutr. 2003. 133(3): 835S-37S

Yau YC, Potenza M. Stress and Eating Behaviours. Minerva Endocrinol. 2013. 38(3): 255-67.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg: