Tél végén, a tavasz közeledtével sokan gondolunk már a nyárra, nyaralásra, tengerpartra. Azt is sokan tudjuk, hogy ilyenkor kell elkezdeni dolgozni a nyári csúcsformához, ilyenkor kell megkezdeni a diétát, hogy kényelmesen, jó tempóban érjük el a kívánt eredményt. Sokaknak minden vágya csinos bikiniben, nyári ruhákban tölteni a nyarat, mégsem képesek erőfeszítést tenni a siker érdekében, vagy kifogásokat keresnek, eredményeiket nem tudják megőrizni.

2

Hogyan is tud segíteni az életmódváltásban a pszichológus?

Életmódunk, táplálkozási és mozgási szokásaink meghatározzák mindennapjainkat, az emberi kapcsolatainkat, szokásainkat. Ha feltesszük a kérdést, hogy szeretne-e valaki egy egészségesebb testben élni, mely ellenállóbb a stressznek és a betegségeknek, mindenki igennel válaszol. A szomorú valóság azonban az, hogy csak kevesen kezdenek el tenni saját magukért, kevesen képesek változtatni, még kevesebben tudják magukat hosszú távon, évekre vagy egész életre elkötelezni az életmódváltás mellett. Ennek oka, hogy életmódunk meghatározza a társas kapcsolatainkat, a szabadidőnk eltöltésének módját, de még a családunk működését is. Általánosságban elmondhatjuk azt is, hogy alapvető életmódbeli szokásaink személyiségünk legmélyebb rétegeivel is kapcsolatban állnak. Az, hogyan viszonyulunk saját magunkhoz, a saját testünkhöz, hogy mennyire tudjuk szeretni, elfogadni magunkat, hogy mennyire tudunk törődni magunkkal illetve milyen mértékben tesszük ezen dolgok ellenkezőjét a saját testünkkel, gyakran kora kisgyermekkori élményekkel, sérülésekkel és traumákkal van kapcsolatban. Ha megnézzük, milyen lelki háttere van életmódunknak, mindig olyan kérdésekben botlunk saját magunkkal kapcsolatban, amelyek megválaszolása nehéz.

Napjainkban mindenki, aki nem remeteként él a világ valamelyik eldugott pontján, az tisztában van azzal, hogy mik az egészséges életmód alapjai, és hogy mit kellene tenni, hogy javuljon testi és lelki egészsége.

Sokan el is kezdenek változtatni, de gyakran nem tudnak ezek a változások tartósan meggyökerezni, gyakori, hogy valaki visszaesik a kiinduló pontra, vagy jojó effektussal hetekig edzeni jár és saláta leveleket eszik, aztán történik valami, és az ember seperc alatt a másik végletben találja magát, hetekig a tévé előtt tölti az estéit chips és csoki társaságában.

Miért van az, hogy sokszor kevés az elhatározás a sikerhez?

Az életmódunkat meghatározó lelki tényezők mintegy láthatatlan láncokkal tudnak minket fogva tartani. A pszichológia és a pszichológus abban segít, hogy megértsük és megváltoztassuk a céljaink akadályában álló, személyiségünkben gyökerező dolgokat.

A pszichológus hatékony támasz azokban a pillanatokban is, amikor elfogy az erőnk, és úgy érezzük, nincs kapacitásunk tovább haladni a célunk felé.

Március 3-án a “Sikeres fogyás titka Benned van” c. workshopon minden résztvevőnek lehetősége nyílik támogatást találni és belső erőforrásokat gyűjteni, hogy egy jobb minőségű életet éljen egy egészségesebb, formásabb testben.

Részletek és jelentkezés itt: Katt

Tóth Andrea

Tanácsadó szakpszichológus

www.lelkitanacsadas.hu

Lelkifitness facebook oldal

Ha tetszett a cikk, oszd meg: