Amióta elkezdtem a táplálkozással tüzetesebben foglalkozni és belemélyedtem a tápanyagokba, egyre kevésbé értem, hogy a testépítő világ mi a fenéért ragaszkodik még mindig a csirke-rizs kombinációhoz? És miért kezdenek el elképesztően hevesen tiltakozni, amikor azt mondom, hogy egyoldalúan táplálkoznak. Akár tetszik, akár nem, én elhiszem, hogy megvan benne minden makro, de  a szervezetnek nem csak arra van szüksége, hogy megfelelő szénhidrát, fehérje és zsír menjen be, hanem a táplálékból származó hatékonyan felszívódó, megfelelő arányú és mennyiségű mikrokra, ásványi anyagokra, vitaminokra, nyomelemekre legalább ennyire oda kéne figyelni, ha fontos számodra az egészség. Persze, ha nem, akkor én kérek elnézést…

A megfelelő arányú, mennyiségű, összetételű tápanyagokat az egészséges szilárd ételekből biztosíthatjuk alapvetően. Aminek alapfeltétele a változatos étkezés. Ehhez pedig nem kell baromira megbonyolítani az életet, egyszerűen mást is kell főzni, nem csak rizst. A szénhidrátforrásokat és a fehérje forrásokat is el tudod készíteni más alapanyagokból hasonló idő alatt. Tök ugyanúgy, talán gyorsabban is megvan, máshogy is tudod fűszerezni. Rizs helyett pedig tökéletes megoldás például a bulgur, a korábban már bemutatottakon kívül.

20170911_124249_826x464

Mi a bulgur?

A bulgur alapvetően durumbúza töret, hívják török rizsnek is. Tápértékben is jobb, elkészítésben is gyorsabb, mint a „hagyományos” rizs. Van belőle is gyorsfőzős, bár a sima „lédig” vásárolt is tekinthető gyorsfőzősnek, hiszen 15-20 perc alatt bőven megvan.

A bulgur elkészítése

Kétszeres vízben főzd 10 percig, aztán hagyd lefedve 10 percig. Fűszerezheted bárhogy, akár hagymával, paradicsommal is összefőzheted, vagy csak zöld fűszerekkel, vagy bárhogy, ahogy egyébként a rizsnél eszedbe sem jutna, pedig azt is simán fűszerezhetnéd, hogy egy kicsit ízletesebb legyen. Tudom, nem az ízért esszük, hanem a „funkciója” miatt, de hidd el, könnyebben csúszik, több élményt ad, ha ízt adsz neki.

A bulgur tápértéke

Tápértékét tekintve rost- és fehérje tartalma is remek, 100g-ban 12 g a fehérje, így glikémiás indexe is alacsony, ami határozott előny a fehér rizshez képest. GI-je 46. Lassú felszívódásának köszönhetően sokáig tart jóllakott állapotban. Szénhidrát tartalma hasonlít a rizshez, 100g-ban 76g-ot tartalmaz. Jelentős a B, E-vitamin tartalma és vastartalma is.

Tarhonya fíling

Amiért különösen szeretem, hogy az állaga hasonlít a tarhonyához, amit már az oviban is habzsoltam. Hasonló ételekhez is tálalható, akár ha szaftosabb husit készítesz, mondjuk joghurtos gombás csirkemellet.

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: