Bár gyerekkorunkban nem tartozik a kedvenceink közé, azért idővel a legtöbben rájövünk, hogy nem egy ördögtől való étel ez. A bevásárló listánkra bizony érdemes rátenni a spenótot. Bár én önmagában is fogyasztom a spenótlevelet, rendszerint hozzásütöm a csirkemellhez. Salátakeverékhez is remek ízt ad, ha egy jó marokkal hozzádobsz és a kalóriáit sem kell számolgatnod.

Nézzünk néhány érdekességet:

  • a spenót javítja a fehérje emésztést
  • érdemes frissen fogyasztani
  • a középkori művészek a zöld festék létrehozásához spenótot használtak
  • ha hajlamos vagy a vesekőre, akkor inkább hanyagold, mert sok benne a kalcium és az oxalát, amelyek mindegyike vesekőhöz vezethet
  • ha vérhigítót szedsz, vedd figyelembe, hogy a spenót sok K1 vitamint tartalmaz

Spenót

A spenót tápanyag tartalma

Energia tartalom/100g

23 kcal
Szénhidrát tartalom 3,6g
Fehérje: 2,8g
Zsír: 0,3g
Rost: 2,2g
  • a spenót 91,4%-ban víz, 3,6%-ban szénhidrát, 2,9%-ban fehérje és zsírt nem tartalmaz
  • 100g spenótben csupán 23 kalória van
  • Glikémiás indexe csupán 15
  • a 100g-ban található 3,6g szénhidrátból 2,2g élelmi rost

Rosttartalma segít szabályozni a vércukor szintet és a koleszterin szintet valamint segíti a szervezet megszabadulását a méreganyagoktól

A spenót viszonylag magas fehérje tartalommal bír, a növények közül csak a borsó és a bab tartalmaz több fehérjét

  • A spenót szénhidrát tartalmának nagy része rost, ami segíti az emésztést és hatékony székrekedés ellen.
  • Szénhidrát tartalma egyébként alacsony, glikémiás indexe szintén alacsony, így cukorbetegeknek, diétázóknak is ajánlott a fogyasztása.

Vitaminok és ásványi anyagok:

  • karotinoidok: a spenót gazdag karotinoid forrás
  • C-vitamin: erős antioxidáns, amely a bőr egészségéhez járul hozzá, valamint fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez
  • K1 vitamin: a véralvadáshoz fontos vitamin, amelyből egyetlen spenótlevél a napi szükséglet felét tartalmazza
  • folsav: más néven folát vagy B9 vitamin, amely a sejtfunkciókhoz, kötőszövet növekedéshez fontos
  • vas: remek vasforrás, amely a hemoglobin előállításában kap szerepet. A hemoglobin pedig a testszöveteket, szerveket oxigénnel látja el
  • kalcium: a csontok egészsége szempontjából is fontos ásványi anyag, ugyanakkor az izom-, idegrendszer és a szív működésében is fontos szerepet játszik
  • Tartalmaz még számos vitamint és ásványi anyagot, mint amilyenek a kálium, magnézium, B6, B9 vitamin, E-vitamin.

Növényi összetevők:

A spenót számos fontos összetevőt tartalmaz, többek között:

  • Lutein: a szem egészségében játszik szerepet
  • Kempferol: összefüggésbe hozzák a rák és számos krónikus megbetegedés kockázatának csökkentésével
  • Kvercetin: A spenót az egyik leggazdagabb kvercetin forrás, ami a gyulladások elleni küzdelemben tölt be fontos szerepet
  • Zeaxanthin: a luteinhez hasonlóan a szem egészségében játszik szerepet

Spenót

A spenót tárolása:

5 fok alatt tárold, hűtőben. Ne mosd meg, mielőtt hűtőbe rakod, mert csökkenti a fogyaszthatóságát. Maximum 3 napig tárold. Le is fagyaszthatod, de maximum 4 hónapra, ezután csökkennek a jótékony hatásai.

Hogyan fogyaszd?

  • add a smoothied-hoz, hogy energizáljon, köszönhetően a B-vitaminoknak
  • tedd a tésztaételek tetejére
  • add húsokhoz, akár hozzásütve, akár salátaként
  • keverd salátához
  • keverd az omlettedbe
  • főzz bele a húslevesbe
  • tedd a pizzád tetejére
  • fogd és edd!

Mi lehet a baj vele? 

  • nem szereted
  • nitrit és nitráttartalma fulladásos halálhoz is vezethet szélsőséges esetben (elég ritka a spenót általi fulladás…;-))
  • oxalát tartalma az arra hajlamosoknál növeli a vesekő kialakulásának kockázatát
  • pajzsmirigy betegeknél a fogyasztása nem ajánlott, mert befolyásolja a hormon termelődését és a jód hasznosulását a szervezetben

Jó étvágyat!

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: