Először is leszögezem, mielőtt félreértés esne, táplálék-kiegészítőt fogyasztani nem kötelező, meg lehet mindent oldani nélkülük is, ugyanakkor megkönnyítik a tudatos/céltudatos táplálkozást, alternatívát kínálnak sok olyan img_20170924_112502_554tápanyagra, amit nem szeretnék olyan formában elfogyasztani, ahogy a boltok polcain megtalálható, mert úgy olyan más tápanyagokat is bevinnék, amit nem szeretnék. Vannak, akik félnek tőlük, de megnyugtatlak Titeket. Gyakorlatilag épp 10 éve fogyasztom ezeket, közben voltak időszakok, amikor nagy mennyiségben mentek, mert versenyre készültem pl., ma már a mai aktivitásomnak megfelelő, a táplálkozásomat valóban hasznosan kiegészítő termékeket fogyasztom.

Félni nem kell tőlük, igen, tartalmaznak ízfokozókat, színezékeket, édesítőszereket, amit célszerű minimalizálni, de ezek megtalálhatók a boltokban kapható élelmiszerekben és vélhetően aki azokat fogyasztja, legalább ugyanennyit bevisz mindezekből. Ezt leszámítva viszont a táplálék-kiegészítők kizárólag hasznos, felesleges tápanyagtartalomtól mentes formában tartalmazzák azt, amivel számolsz és amire szükséged van. Pl. tartalmaz fehérjét a disznóhús is, de zsírt is sokat, amit a turmix nem, tartalmaz kreatint a marhahús is, de nem olyan mennyiségben és koncentrációban, mint egy kreatin termék stb. A napi étkezést persze szilárd ételekre kell alapozni, de ami a sport szempontjából fontos kívánalom az étrendben, annál nem kell félni a táplálék-kiegészítők segítségét kérni.

Nem, nem táplálkozom 100% precizitással, olykor étterembe megyek, olykor fogyasztok alkoholt. De még ez a nem 100% is valószínűleg sokszorosan jobb, mint egy ’átlagember’ táplálkozása. Egy-két dolog van, amire határozottabban odafigyelek: havonta eszek kb. a klasszikus értelemben vett csokikból, sütikből (ez nem azt jelenti, hogy nem eszek édességet), sosem eszem péksüteményt, pékárut (minek, ha eszem más szénhidrát forrást, sokkal praktikusabbakat, amik nekem finomabbak is), napi kb. 300g húst fogyasztok (ami amúgy egyébként nem túl sok), de mellé mindig megy napi 4 tojásfehérje 1 sárgájával, stabilan legalább 2 kávé, ami cappuccino (ez tisztán élvezetből, semmi funkció célja nincs), a szénhidrát bevitelt alacsonyan tartom, kb. 100g naponta (70 kg vagyok), ebben van banán is egyébként, azon kívül zabpehely és pufirizs vagy bulgur vagy kuszkusz stb. Minden sós étkezéshez fogyasztok salátát vagy zöldséget, vagy savanyúságot, ehhez ragaszkodom. Mindezt egészítem ki a BioTechUSA termékeivel, amelyekben maximálisan hiszek, folyamatosan tesztelem és ajánlom a vendégeimnek is.

20161007_195840

  1. Fehérje turmix: abszolút favorit az Iso Whey Zero volt idáig, amiből a csoki-toffee a kedvencem, de mostanában próbálgatom az új Hydro Whey-t is és estére vettem Casein Zerot, csak mostanában nem kívánom az édeset este, így ez még várat magára. Egyelőre tetszik a Caseinben, hogy tök jó sok vízzel lehet inni, mert sűrű és így is pudingszerű állaga lesz.
  1. Daily Pack: sokféle vitamint próbálgattam, mint a One-a-day, illetve összeválogatni külön a szükségeseket, de végül mindig a Daily Packnál lyukadok ki. Keményen edzek, aktívan élek, kell a plusz vitamin és ásványi anyag bevitel. Nem vágok eret, ha egy nap elfelejtem bevenni, mert azért van az étrendemben gyümölcs és zöldség, illetve minőségi alapanyagok, de egy héten háromszor azért mindig lecsúszik a Daily Pack. Ez egy olyan csomagos vitaminkészítmény, amiben az egész napi szükséglet sportolók számára biztosított.
  1. Zero Bar: éhenhalás ellen mindig tartok magamnál Zero Bar-t. Ha nem sikerül megfelelő időben ennem, vagy nincs nálam kaja, akkor jöhet egy szelet. Ha edzéstartás közben jön rám az éhség, akkor sem gáz, ha lecsúszik egy szelet. Még inkább ez, minthogy nekiálljak ott a dobozból betolni a kis csirkémet 🙂 A kedvenceim a marcipános, a mogyorós és a kókuszos.

orca-image-1500659847759-jpg_1500659848097

  1. Super Nova és Crea Flash: amikor nem tudok eleget aludni, vagy szimplán nyomott, erőtlen, dekoncentrált vagyok, akkor ez a két termék szépen összerak. Ha csak az egyiket választhatnám, akkor az a Super Nova lenne. Nagy előny nálam, hogy mindegyik cukormentes. Isteni finomak, már az is egy jó érzés, de ami aztán utána jön, amikor nekiesek az edzésnek, az fenomenális. Bizsergek, koncentrálok, megszűnik a külvilág és csak Én vagyok és az edzés. Imádom 🙂
  1. Wave +Nano Shaker: zseniális picike shaker, amiben bőven elfér a turmixom és nem foglalja el a fél táskámat.  Az alsó tárolóba bármit rakhatok, mint vitamin vagy egy adag fehérje… Imádom, hogy ilyen kicsi, nem is értem, miért nem fejlesztettek ilyesmit előbb. Még igazából ezt sem használom ki teljesen, de ha ebből iszom a vizemet is napközben, akkor pont jó a mérete.

20160420_092642

Ezek azok a termékek, amik folyamatosan szerepelnek a repertoáromban. Mindezek mellett mindig van valamilyen termék, amit kipróbálok, tesztelek. Szoktam pl. L-carnitine-t fogyasztani vagy termogenikus zsírégetőt néha, de az a problémám, hogy többnyire elfelejtem bevenni, akkor meg minek. Szeretem az Amino Essentialst, mert az egyetlen termék, amiben glutamin és BCAA aminosavak együtt vannak és ez a kettő a legfontosabb az izomépítésben. Szeletekből néha lecsúszik a Go Protein bar, amelyekből a vanília-kókuszost és a csokis imádom, de ez azért ritkább.

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: