Mutatok pár ötletet, amiket elképzelhető, hogy nem ismersz és ezeken is sok múlhat a diéta ideje alatt! Érdemes rájuk odafigyelni,hogy könnyebb legyen az út az álomalakhoz!

  1. Változatos kardió

Sokan a diétával párhuzamosan felpattannak egy kardió gépre és óraszám nyomják az alacsony intenzitású edzést, ami egy idő után tarthatatlanul dögunalmas lesz. Óriási tévedés,hogy egy intervall edzés vagy egy magasabb intenzitású edzés során nem égetsz zsírt. Mindig égetsz zsírt, csak a felhasznált „üzemanyagok” (szénhidrát, fehérje, zsír) más mindig, de ez attól is függ, hogy pl. mikor és mit ettél utoljára edzés előtt. A lényeg, hogy élvezd is az edzést. Dobd fel változatos, az állóképességed szempontjából is hasznos programokkal. Az anyagcserédnek is hasznosabb és fittebb is leszel. A fittség pedig magabiztosságot ad. A magabiztosság pedig elégedettséget. Az állandó monoton aerob edzés viszont kevésbé… Ha az alacsony szénhidrát bevitel miatt enerváltnak érzed magad, próbálj ki egy cukormentes edzés előtti pörgetőt: Super Nova.

cardio

  1. Növeld a fehérje bevitelt

A fehérjének magasabb a termogenikus hatása, így több energiába kerül a fehérjét lebontani, mint a zsírt vagy a szénhidrátokat. Ráadásul az éhséget is jobban elnyomja. Az izomvesztést is minimalizálni tudod, ami az anyagcserédet is megfelelő működésben tartja. Nagyjából testtömeg-kilogrammonként 1,5g fehérje fogyasztását célozd be. Edzések után jutalomként sem utolsó. Nekem ez a kedvencem: Iso Whey Zero.

  1. Aludj eleget

Már korábban volt erről egy külön cikk, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen manapság általános probléma a kialvatlanság és minden ebből eredő megbetegedés. Aki nem alszik eleget, hosszú távon eljuthat odáig, hogy inzulinrezisztens lesz, csökken a tesztoszteron termelése, és megnő az étvágya! Dolgozz az életedben stresszt okozó körülményeken. Változz és változtass, ha eredményt akarsz! 

Ha nem alszol jól, itt egy tipp: Sleep

  1. Ne félj a szénhidrátoktól! Időzíts!

Alacsony szénhidrát tartalmú diétánál sokan esküdt ellenségnek tartják a szénhidrátokat, pedig ez nem igaz. Akik nagyon alacsony szénhidrát tartalmú diétába kezdenek, eséllyel nagyobb súlyvesztést tapasztalhatnak meg az elején, ugyanakkor ennek zöme víz és hamarabb érnek platót,mint azok, akik okosan fogyasztanak szénhidrátokat. A lényeg, hogy az elfogyasztott szénhidrátok összetett szénhidrátforrások legyenek, magas rosttartalmúak, cukormentesek és próbáld nagyobb részt az edzés környékére időzíteni a fogyasztásukat. 

Ha mégis több szénhidrátot fogyasztanál, mert valamilyen alkalom kapcsán nem tudod megúszni, akkor próbáld ki ezt: HCA

d870b4927a5871ac8f333deea22d6eff

  1. Fogyassz Omega-3 zsírsavakat

Ha táplálék-kiegészítőről van szó, akkor az egyik legfontosabb, amit fogyasztani érdemes, az az Omega 3 zsírsav. Segít az inzulin érzékenység fokozásában, támogatja az immunrendszert és optimalizálja az anyagcserédet. Csökkenti számos megbetegedés esélyét. Napi 3-6g ajánlott belőle!

Én ezt fogyasztom: Omega-3

  1. A fogyás sosem egyenletes folyamat

Ahhoz, hogy motivált és céltudatos maradj, mindig tartsd észben, hogy a zsírvesztés sosem egyenletes folyamat. Az emberek általában elvesztik a hitüket az egészben, ha egy hétig nem fogynak egy grammot sem, vagy csak nagyon keveset fogynak. Nem vagyunk egyformák, mindenkinél más a fogyás üteme, persze feltételezve, hogy szigorúan tartjuk az étrendünket. Azt nézd, amit addig elértél összességében és azt, hogy érzed magad a bőrödben. Sokszor annak ellenére, hogy a mérleg nem mutat változást, a szervezetben rengeteg folyamat zajlik, ami a formád javulását, változását eredményezi. Pl fejlődik az izomzatod, ami nehezebb, mint a zsír, amitől megszabadultál. Tarts ki a célod mellett, csak az lebegjen a szemed előtt, amit el akarsz érni, ne pedig a pillanatnyi kudarcérzet.

  1. Írd le a céljaidat!

Nagyon hasznos tud lenni a gyengébb pillanatokban, ha leírod a céljaidat és a motivációdat, amit tarts mindig magadnál. Amikor valamilyen csalásra akar rávenni a kisördögöd, csak vedd elő a listát és máris visszaránt a célod irányába!

  1. Főzz előre!

Nagyon fontos, hogy mindig előre el legyen készítve az aznapi étel. Tervezz mindig előre és készítsd el, így csökkentve az esélyét annak, hogy olyasmit eszel, amit nem kellene.

Sporttáplálkozás az iskolában

Ha kérdésed van, keress bátran: tudatosedzes@gmail.com

Dóri

Ha tetszett a cikk, oszd meg: